Kaikki kirjoitukset

Julkaistu 16.9.2023

Saimaalla on matkailun valttikortit kädessä

Kestävä kehitys on kansainvälisesti matkailun tärkeimpiä teemoja.

Julkaistu Länsi-Savossa 16.9.2023

Matkustin ensimmäisen kerran autolla pohjoiseen, Leville, ihailemaan alkavaa ruskaa. Ajomatka tarjosi Suomea parhaimmillaan, uskomattoman kauniin luontomaiseman. Olin kerran aiemmin lentänyt Rovaniemelle, mutta maisemat jäivät lentomatkalla kokematta. Rovaniemellä saimme silloin pokata World Luxury Hotel Awardsien parhaan thaimaalaisen ”Luxury Hideaway Resort” - palkinnon.

Thaimaassa oli matkailuviranomaisten aluksi vaikea ymmärtää, että maan matkailuvaltti voisi olla myös autenttisuus, ruoka ja hiljaisuus, kun vuosikymmeniä rahaa olivat tuoneet tyttöbaarit, halpa kalja ja baarien neonvalot. Siellä nähtiin, että laadukas matkailu ja siten valveutuneempi turisti tuo enemmän rahaa tehden samalla hyvää paikallisille ihmisille ja ympäristölle.

Kestävä kehitys on kansainvälisesti matkailun tärkeimpiä teemoja. Sillä silmällä katselin nyt ympärilleni Levillä. Panostus on siellä ilmeisesti vain rinteissä. Levillehän tunnetusti mennään laskettelemaan ja juhlimaan. Silti ympäristöasiat ja kestävä matkailu on suomalaisille tärkeää. En esimerkiksi nähnyt Levillä kierrätykseen viittaavia jäteastioita, vaan pahimmillaan roskapusseja löytyi luonnosta. Muitakin esimerkkejä puutteista löytyi. Levi on kohteena kallis ja jo lähes uloshinnoitellut itsensä kotimaanmatkailusta. Varakkaat kansainväliset matkailijat, joita sielläkin tavoitellaan, haluavat majoittua erämaassa luksusvilloissa nauttien puhtaasta luonnosta ja hiljaisuudesta. Levillä ei ole huomioitu sen arvokkainta ominaisuutta, luontoa, maisemia ja hiljaisuutta.   

Saimaan matkailulle tämä asetelma luo mahdollisuuden. Olemme Lappia jäljessä matkailun kehittämisessä, mutta kaikki mitä on tehty, on kestävää ja laadukasta. Ja savolainen palvelu on parasta! Meillä on loppuun asti hiottuja tuotteita. Vain muutamaa päivää aiemmin olin nauttinut loppukesän Saimaan maisemista Aino-laivan gastronomiaristeilyllä. Matkailutuote sai helsinkiläisen vieraani ääneen ihailemaan aivan kaikkea mitä risteily tarjosi.

Mikäli Suomi haluaa olla kestävän matkailun maa, Levi ei sitä titteliä mielestäni tuo, vaan sen tuo Saimaa.  Saimaa voi olla vielä Lappiakin arvokkaampi matkailukohde. Meidän on nyt tehtävä kehitys- ja markkinointityö tarmolla ja pitkäjänteisesti – laadusta tinkimättä!

Kati Annikan kuulumiset

Tilaa uutiskirjeeni ja tiedät, missä mennään!