Kaikki kirjoitukset

Julkaistu 28.5.2024

Lähellä tuotettu ruoka on ympäristöystävällisin teko

Suomalaiset kasvuolosuhteet ovat haastavat, mutta siltikin meillä tuotettu ruoka on kestävämpää kuin muualta rahtina pöytiimme kuljetettu. Kotimainen ruokatuotanto on niin omavaraisuus, ympäristö kuin talouskysymys ja siksi yksi tärkeimmistä EU-tasolla vaikutettavista aiheista. 

Kampanjan aikana olen jakanut äänestäjille lähes 1000 kg luomuporkkanoita. Kotikylältä Haukivuorelta tulevat porkkanat muistuttavat, mistä ruoka pöytiimme tulee, tai mistä sen kuuluisi tulla ja samalla haluan esimerkilläni kannustaa paikallisuuteen. 

Ihailen, kuinka Italiassa kivijalkakaupoissa on edelleen liha- ja juustomyymälöitä ja kuinka pasta käydään ostamassa vaikkapa Barin kaupungissa suoraan sen valmistaneilta rouvilta.  Näin voisi olla Suomessakin, vaikka markkinamme on pieni. Ennen kaikkea ruoantuottajan tulee saada tuotteistaan hinta, jolla hän mahdollistaa oman elinkeinonsa ja jatkuvan tuotannon, riippumatta siitä mihin ja miten hän tuotteensa myy. 

Meillä kaikilla on oikeus terveelliseen ja turvalliseen ravintoon. Kun emme itse tuota ruokaamme, on meidän voitava luottaa siihen, että ruoan tuottajat, välittäjät, prosessoijat ja kauppiaat noudattavat eettisesti korkeatasoisen toiminnan periaatteita. Tämä toimii Suomessa, mutta esimerkiksi Thaimaassa, jossa asuin reilut kymmenen vuotta, tullaan aina etsimään porsaanreikiä, jotta riisin- ja kanantuottajat välttyisivät kalliilta panostuksilta eettisyyteen ja ympäristöystävällisyyteen. 

Varmistuminen edellyttää säädöksiä ja niiden noudattaminen valvontaa.

Tämä taas on EU:n tehtävä. Säädösten ja niiden valvontajärjestelmien tulee olla yhteneväiset kaikissa jäsenmaissa. EU:n tulee vaatia kauppasuhteissaan kumppaneiltaan ympäristöpanostuksia, vaikka Thaimaan kaltaiset maat niistä lipsuisivatkin. 

Lähiruoka tarkoittaa lähellä kuluttajia tuotettua ruokaa. Yleensä kuluttajat tuntevat lähiruokansa tuottajan ja hänen soveltamansa tuotantotavat. Tämä on yksi keino varmistua ruoan turvallisuudesta ja terveellisyydestä. Käyttämällä lähiruokaa kuluttaja vaikuttaa positiivisesti myös lähituottajan työllisyyteen ja toimeentuloon. Haluaisin vielä nähdä samanlaiset päivät, kuten lapsena, kun isäni viljelemät avomaankurkut ja tomaatit käytiin ostamassa meiltä kotoa… 

Eettisesti korkeatasoinen ruoantuotanto ei käytä torjunta-aineita eikä toiminnallaan vaaranna hyönteisten, lintujen tai muiden eliöiden elämää tai kasvimaailman monimuotoisuutta. Tutkimuksen tehtävä on osoittaa terveelliset ja turvalliset ruoantuotantotavat ja EU:n tehtävä on vaatia, että sen tukema maataloustuotanto noudattaa vain terveellisiä ja turvallisia ruoantuotantotapoja.


Mielipide on julkaistu mm. Länsi-Savosssa 23.5.

Kati Annikan kuulumiset

Tilaa uutiskirjeeni ja tiedät, missä mennään!