Kaikki kirjoitukset

Julkaistu 16.4.2024

Mitä Natopäätös Mikkelille merkitsisi?

Keskiviikkoaamuna 10.4. kuulimme uutisia! Maavoimien esikunnan sijainti Mikkelissä saattaa poikia meille Pohjoismaista vastaavan Naton maavoimien alaesikunnan. Päätös tehdään Natossa todennäköisesti jo heinäkuussa. Jos näin käy, kumarrus ensin Seppo Kääriäiselle, joka ajoi puolustusministerinä maavoimien esikunnan hajasijoituksen Helsingistä Mikkeliin – päämajakaupunkiin! Tietenkin kiitos kaikille Mikkelin edunvalvonnasta vastaaville, joita mielipidekirjoituksessani 2.3. (LS) ehdin.  

Jos Mikkelistä tulee Naton maavoimien alaesikuntakaupunki, kaikki asiat tulevat muuttumaan. Mikkeli tulee tunnetuksi ja kiinnostavaksi kaikkialla, Suomessa, Pohjoismaissa, Euroopassa ja Amerikassa. Tänne muuttaa ihmisiä, muitakin kuin sotilaita ja heidän perheitään. Syntyy monenlaista aktiviteettia, uusia tarpeita, uusia palveluita ja rahaa. Maailmalla asuessani olen nähnyt kuinka kylät ja kaupungit ovat kehittyneet Naton ja erilaisen armeijataustaisen toiminnan vaikutuksesta. Miten osaamme ottaa kopin kaikista tulevista mahdollisuuksista? On isojen ajatusten aika. 

Välttämättömiä asioita, jotka Mikkelistä puuttuu ovat ainakin 1) kansainvälinen koulu. Mikkeli tarvitsee, nyt jos koskaan, IB- tai englanninkielisen peruskoulu- ja lukiolinjan. Mikäli englanninkielistä opetusta ei ole tarjolla, ei perhe muuta Mikkeliin. Perheet tarvitsevat 2) koteja, eli tontteja ja niille valmiiksi rakennettuja tilavia asuntoja. Pohjoismainen pieni ja kompakti koti ei ole kuin pohjoismainen unelma. 3) Nopea junayhteys Helsinkiin ja nopea vitostie toimivan lentokentän kanssa ovat infraa jonka pitää olla kunnossa. 4) uutta puolustusvoimia palvelevaa liiketoimintaa ja 5) laadukasta kansainvälistä matkailupalvelua kuten hotelleja, ravintoloita ja matkailukohteita. 

Meillä on tarjota pienen maalaiskaupungin idylli, turvallisuus, helppous, ystävällisyys,  ainakin lupsakkuus, ja ihastuttavan kaunis Järvi-Suomi. Matkailussa tulisi nyt laittaa iso vaihde päälle, sillä kohta tulijoita on. Me elämme yhdellä maailman kauneimmista alueista ja sen tulevat kohta kaikki näkemään kun tiedotus, yhteydet ja palvelut saatetaan kansainväliselle tasolle. 

Mahdollisuuksia avautuu paljon ja mitä enemmän meillä on tarjota jo Natotoiminnan alkuvaiheessa, sen enemmän saamme. Jokainen meistä voi varmaan vähintään yhden idean keksiä. Torikahveilla voidaan visioida mitä kaikkea meillä voisi olla, iän ikuisen ”tuosta ei tuu mittään” -ajattelun sijaan. 

Nyt ei kannata jäädä myhäilemään vaan yhdessä visioimaan, se on ilmaista!

Kati Annikan kuulumiset

Tilaa uutiskirjeeni ja tiedät, missä mennään!