Kaikki kirjoitukset

Julkaistu 8.11.2023

Minä, päättäjä | ”Minun piti käydä kaukana, jotta opin arvostamaan juuriani”

Keskustan valtuutettu Kati Häkkinen haluaa rakentaa Mikkelille kansainvälisemmän ja menestyvämmän tulevaisuuden

Julkaisu MikkelinKaupunkilehdessä 8.11.2023

Kuka olet?

– Olen Kati Häkkinen, Haukivuorella syntynyt ja sieltä ylioppilaaksi vuonna 2000 valmistunut kahden teini-ikäisen äiti ja keskustan kaupunginvaltuutettu.

– Asuin reilut kymmenen vuotta Thaimaassa, jossa nuorimmaiseni on syntynyt ja molemmat aloittaneet koulutaipaleensa. Viimeiset kaksi vuotta asuimme 8 miljoonan asukkaan Bangkokissa, sieltä muutimme Mikkeliin vuodenvaihteessa 2019.

– Nyt asumme niin, että makuuhuoneistamme näemme Mikkelin torin ja parvekkeelta Saimaan. Bangkok tai Mikkeli, ”same same but different”, me tykkäämme asua keskellä kaupunkia.

– Koulutukseltani olen tradenomi ja opiskellut myös Erasmus-vaihdossa Espanjassa.

Mitä teet työksesi?

– Toimin myyntipäällikkönä Sahanlahti Resortissa Puumalassa ja olen hotelli- ja matkailualan konsultti.

– Olen edelleen pienomistajana perustamassamme Aava Resort & Spassa Thaimaan Khanomissa.

– Tammikuussa 2024 lisään käyntikorttiini ”kirjailija”, kun WSOY julkaisee elämäntarinaani ja Thaimaan vuosiin perustuvan romaanin ”Tuhansien hymyjen hotelli”.

Mitä luottamustoimia sinulla on?

– Olen ollut hyvin maltillinen luottamustoimien suhteen. Kuulun Mikkelin Kehitysyhtiö Miksein hallitukseen, kasvatus- ja opetuslautakuntaan olisin halunnut, onneksi varajäsenenäkin saan kaiken tiedon ja ilmaista kantani. Kuulun myös lupa- ja valvontajoastoon.

– Poliittisten luottamustoimien ulkopuolella olen konsertti- ja kongressitalo Mikaelin hallituksessa ja puheenjohtajana omassa sukuseurassa.

Miksi läksit kunnallispolitiikkaan?

– Olen aina ollut kiinnostunut maailmasta ja yhteiskunnallisista asioista. Vaikka minut kasvatettiin ajatuksella, että uskonnosta ja politiikasta ei puhuta vieraille, niin kuitenkin peruskoulun opinto-ohjaaja povasi pastorin uraa ja politiikasta löytyi kanava vaikuttaa asioihin.

– Haluan olla rakentamassa tulevaisuutta ja tekemässä päätöksiä, joiden myötä jätämme lapsille ja lastenlapsillemme vielä vähän paremman Mikkelin ja Suomen asua ja elää.

Haaveenani on, että Haukivuorella vielä jonain päivänä pysähtyy juna.

Kati Häkkinen

– Uskoin ja edelleen uskon, että kansainvälinen kokemukseni tuo tärkeitä näkökulmia päätöksentekoon. Tavoitteeni politiikassa on korkealla ja tavoittelenkin EU-vaaliehdokkuutta.

Mikä ratkaisi puoluevalintasi?

– Omaan vahvat keskustalaiset juuret. Keskusta toimii niiden arvojen pohjalta, jotka itsekin allekirjoitan; maakunnat, paikallisuus, ympäristö, tasa-arvo ja koulutus.

– Vaikka tykkäänkin asua kaupungissa, ymmärrän maaseudun arvon. Minun piti käydä kaukana, jotta opin arvostamaan juuriani. Thaimaassa syödään siellä tuotettua ruokaa ja Suomessa meillä tuotettua, sen kun saisi kaikki ymmärtämään, niin maapallo kiittäisi.

– Lähes jokaisen suomalaisen juuret ovat jossain maalla, sitäkään ei pidä unohtaa.

Millaisia asioita haluat edistää?

– Tärkeitä asioita minulle ovat yrittäjyys, kansainvälisyys, ja seuraavat sukupolvet. Yritän nähdä isomman kuvan ja ajaa niitä asioita, joilla aidosti on merkitystä huomisen Mikkelille.

– Olen ajanut vahvasti englanninkielisen peruskoulu- ja lukiolinjan perustamista, sillä ilman niitä jäämme ilman kansainvälisiä osaajia. Haluan myös osaltani näyttää alueemme yrittäjille, kuinka arvokasta heidän työnsä on.

– Matkailu on aihe, josta en koskaan kyllästy puhumaan ja tiedän, että Saimaa voisi olla Lapin veroinen matkailukohde.

– Haaveenani on, että Haukivuorella vielä jonain päivänä pysähtyy juna. Se onkin hieman vaikeaa, kun moni Mikkelin edunvalvoja on antanut ”sen junan mennä jo”.

Miten kuvailet itseäsi?

– Rohkea ja periksiantamaton. Vaadin itseltäni ja läheisiltäni paljon, äitinä olen tiukka mutta kannustava ja tukeva.

– Haluan koko ajan kehittyä ja kasvaa ihmisenä, ajattelen että fiksuimmillani olen päivänä, kun nukun pois.

– Perusluonteeni on positiivinen ja useimmiten näen asioiden valoisamman puolen.

Mikä saa sinut iloiseksi?

– Kiitos ja hymy. Hyvät tavat ja keskustelutaito, lasteni nauru.

Entä murheelliseksi?

– Maailmantilanne, keskustelutaidottomuus, se että ajattelee oman maailmankuvan tai tavan ajatella ainoana oikeana.

Miten lataat akkujasi?

– Rakastan luonnossa liikkumista, metsä on minulle paikka, jossa mieli lepää. Pitkät kävely-, pyöräily- ja hiihtolenkit sekä jooga kuuluvat harrastuksiini.

– Olen myös päättänyt uudelleen oppia espanjan kielen. Saunon paljon, se on minulle meditointihetki.

Mistä et luovu mistään hinnasta?

– En kiinny asioihin tai esineisiin ja myynkin tai kierrätän heti kaiken mitä en enää tarvitse tai käytä.

– Äänestäni ja rohkeudesta kertoa mielipiteeni en luovu.

Kehu toisen puolueen päättäjä!

– Pidän Mikkelin sitoutumattomat -ryhmän Anna Reposen selkeästä ja asiantuntevasta tavasta ilmaista asiat.

– Arvostan jokaista päättäjää, jolla on kotona leikki- tai kouluikäisiä lapsia, sillä aika, jonka käytämme yhteisten asioiden hoitamiseen, on pois perheeltämme.

Kehu Mikkeliä!

– Mikkeli on aidosti ihmisen kokoinen kaupunki! Olen onnellinen, että saan kasvattaa lapseni teinivuosien yli pienessä kaupungissa, jossa on todella hyvät harrastusmahdollisuudet ja joka on turvallinen. Jopa se, että saamme hengittää puhdasta ilmaa, on meille jotain mistä Bangkokin jälkeen iloitsemme.

– Pieneksi kaupungiksi meillä on paljon, mistä olla ylpeitä. Kertokaapa, kuinka monessa Mikkelin kokoisessa kaupungissa on edelleen oma teatteri ja orkesteri, SM-liigatason jääkiekkojoukkue, melkein Veikkauksessa pelaava jalkapallojoukkue, konserttitalo, uuden päheä sisäurheiluhalli, musiikkiopisto, koululaisille ilmainen koulukuljetus ja kaksi uimahallia? Ei kuulkaa monessa.

Kati Annikan kuulumiset

Tilaa uutiskirjeeni ja tiedät, missä mennään!