Kaikki kirjoitukset

Julkaistu 6.11.2023

Matkailuun investointeja, ei veronkiristyksiä

Matkailuala on todennäköisin kasvava toimiala ja se kasvaa ilman suuria TK-investointeja.

Julkaistu Länsi-Savossa 18.8.2023

Meille pohjoisen asukkaille kuuma aurinko ja palmuranta ovat olleet eksotiikkaa, mutta nyt etelän polttava auringonpaiste alkaa olla meillekin liikaa. Valtavalle määrälle ihmisiä, jotka asuvat trooppisen helteisessä ilmastossa, eksotiikkaa on viileys, syksy, talvi, kevät, jopa sateinen kesä. Aivan kuten Leppä ja Karhinen kirjoittivat (LS 9.8.), viileä pohjola on tulevaisuuden kansainvälinen matkailuvaltti.

Lapin toimijat pyytävät jo satoja euroja tunnin mustikanpoimintaretkistä tai saunan lämmityskokemuksesta. Italiaiset ystäväni ihmettelevät kuinka Suomessa kanttarelleja löytyy lähes takapihalta. Nämä ovat suomalaista eksotiikkaa.

Kestitsin kesäkuussa vierasta Thaimaasta. Hän oli innoissaan ostanut neulepaitoja ja kevytuntuvatakin, joihin kerrankin voisi oikeasti pukeutua. Mutta Suomen olikin vallannut korkeapaine ja vietimme seuraavat kolme viikkoa lähes 30 asteen helteissä. Vieraamme ei lainkaan innostunut rannalle lähdöstä tai kuumuudessa torilla kiertelystä. Hän tekee sitä kaiket päivät kotonaan, tosin yrittäen vältellä aurinkoa.

Matkailuala on todennäköisin kasvava toimiala ja se kasvaa ilman suuria TK-investointeja. Nyt hallitus aikoo kurittaa pienyrittäjiä arvonlisäveron täsmäkorotuksilla, mitkä nostavat palvelujen, joukkoliikenteen ja kulttuurin hintaa. Veronkorotukset iskevät juuri turisteja palveleviin ravintoloihin, mökkikyliin, bussiretkiin, kulttuuritoimintaan ja maaseutumatkailuun.

Mielestäni ei ole loogista, että hallitus, joka ennen vaaleja puhui juuri yritysten kasvusta valtion taloustilanteen parantamiseksi, tekee nyt toimenpiteitä, joilla vaikeutetaan matkailualan kehitystä. Matkailu-Suomi on eksoottinen ja kiinnostava. Nykymaailmantilanteessa tulisi siihen ennakoiden panostaa. Verot nostavat jo ennestään korkeaa hintatasoa niin kansainvälisille turisteille kuin kotimaankin matkailijoille. Jos emme nyt panosta viileän ilmaston, järvien ja puhtaan luonnon matkailukohteen edellytysten parantamiseen, vie edullinen Ruotsi turistivirrat nenämme edestä.

Kati Annikan kuulumiset

Tilaa uutiskirjeeni ja tiedät, missä mennään!