Kaikki kirjoitukset

Julkaistu 18.2.2024

Kansainvälisyys erottaa muista ehdokkaista

Jokainen eurovaaliehdokas listaa kansainvälisyyden yhdeksi ominaisuuksistaan. Kansainvälinen pitääkin olla, kun on hakeutumassa kansainvälisiin tehtäviin. Mutta mitä kansainvälisyys sitten on? Se ei ole vain tarvittaessa henkilökuvaukseen liitettävä termi, vaan paljon enemmän. Muutama ulkomaalainen ystävä tai töiden vuoksi kansainvälisessä työryhmässä työskentely ei vielä tee kenestäkään kansainvälistä.

Kansainvälisyys on arvo ja asenne. Se on aitoa kiinnostusta ja kunnioitusta erilaisuutta ja erilaisia kulttuureja kohtaan. Kansainvälisyys on toimintaa laajalti ilman ennakkoluuloja.

14–15-vuotiaana pienessä etelä-savolaisessa kylässä sain vain haaveilla vieraista maista ja kulttuureista. Vanhempani eivät matkustelleet eikä uteliaisuuteni maailmaa kohtaan siten saanut tyydytystä. Samaan aikaan Suomi liittyi Euroopan Unioniin ja minulle se tarkoitti, kuin maailman portit olisivat avautuneet! Minusta, pienen kylän tytöstä oli tullut eurooppalainen! Unionin myötä v oisin opiskella ulkomailla, matkustaa ja nähdä! Oli syntynyt eurooppalainen Suomi!

Yläkoulussa opiskelimme Euroopan lainsäädäntöä ja unionin rakenteita. Miten kiehtovaa! Samaan aikaan pienelle Haukivuoren kylälle saapui Bosnian pakolaisia. Yhtäkkiä kylän raitti jo koulumme olivat värikäs ja kansainvälinen. Oli mahtava nähdä, kuinka pienestä piskuisesta kylästämme tuli hetkessä suvaitsevainen.

Minun Suomeni on siis aina ollut ja tulee aina olemaan kansainvälinen.

Euroopan Unionin yksi onnistunein yhteistyön tuotos on Erasmus-ohjelma. Oli mahtavaa, että sain mahdollisuuden opiskella ulkomailla ja toivon, että tätä mahdollisuutta hyödynnetään tulevaisuudessa vielä enemmän. Moni ystävät jätti aikoinaan Erasmus-vaihdon kokematta poikaystävän tai muun syyn takia, mutta minua ei olisi pysäyttänyt mikään. Mikä huikea mahdollisuus se olikaan saada opiskella ulkomailla! Tiesin jo tuolloin, että Suomi ei tule pärjäämään yksin.

Erasmus-vaihdon suoritin Espanjan Alicantessa. Olin opiskellut saksan kieltä, mutta Saksa ei tuolloin parikymppistä neitoa houkutellut ja sain kuin sainkin lähteä Alicanteen ilman, että osasin sanaakaan espanjaa!

Kansainvälinen tiivis ystäväporukka, mikä syntyi vain muutamassa päivässä, on yksi kauneimpia muistojani. Jo tuolloin syntyi ystävyyksiä, joiden ansiosta maailmani on paljon pienempi ja helpompi ymmärtää.

Myöhemmin balettifestivaalin johtajana ja thaimaalaisen hotellin omistajana on urani ollut ennen kaikkea kansainvälinen. Aito kansainvälinen kokemus tuo tarvittavaa vahvuutta eurooppalaisiin neuvottelupöytiin. Vastinetta äänellesi!

Kati Annikan kuulumiset

Tilaa uutiskirjeeni ja tiedät, missä mennään!