Kaikki kirjoitukset

Julkaistu 2.2.2024

Järvikalakeitto aasialaisittain - kampanjassa nostetaan esille kotimainen kala

Kotimaisuus ja paikallinen ruoka on asia, jota haluan olla edistämässä, ja joiden puolesta liputan. Reilut kymmenen vuotta Thaimaassa opettivat, kuinka suurin ympäristöteko mitä voisimme tehdä maapallon pelastamiseksi, olisi syödä mahdollisimman lähellä tuotettua ruokaa. Elintarvike ja ruokateollisuudella on suuri vaikutus siihen, saammeko ilmaston negatiivisen kehityksen hidastumaan.

Kuluttajilla on tässä tietenkin suuri rooli, mutta loppupelissä, me ostamme sitä, mitä meille tarjotaan. Tällä hetkellä meille tarjotaan aivan liikaa maailmanäärissä epäeettisesti ja ilmastoa kunnioittamatta tuotettua, meille rahdattua ruokaa.

Kotimainen järvikala on yksi aliarvostettu raaka-aine. Vesistömme ovat täynnä kalaa, herkullista sellaista, mutta edelleen ahventa, särkeä jne pidetään roskakalana. Järvikalan jatkojalostukseen tulisi panostaa ja kehittää tuotteita vientimarkkinoille. Liian usein haluamme keksiä pyörän uudelleen, vaikka lähes valmis tuote saattaisi löytyä aivan sieltä laiturin päästä…

Mikkeliläinen MasterChef finalisti Niklas Kurvinen loihti toiveestani järvikalakeittoreseptin aasialaisella twistillä. Resepti tulee esitteeseeni ja kalakeittoa tullaan kevään aikana tarjoamaan mahdollisuuksien mukaan vaalitilaisuuksissa. Reseptin mahdollisti mikkeliläinen kalakauppias Raimo Heinänen. Kiitos Raimolle ja Niklakselle! Laitatko reseptin testiin?

Nam! Järvikalakeitto aasialaisella twistillä

4 annosta • Valmistusaika noin 30 min.

½ dl riisiä
1 arkki merilevää
pala inkivääriä
½ punainen chili
valkosipulin kynsi
6 dl vettä
¾ dl kalakastiketta
½ dl osterikastiketta
2 rkl soijaa
1 porkkana
¼ kesäkurpitsaa
½ sipulia
300 g nahatonta kalafilettä vaaleasta kotimaisesta järvikalasta (esim. kuha tai ahven) • ½ punttia korianteria

1. Paahda riisiä kuivalla paistinpannulla niin kauan, että se muuttuu kullanruskeaksi. Anna jäähtyä. Murskaa
riisit korkeareunaisessa kulhossa jauheeksi sauvasekoittimella.

2. Kastele merileväarkki kauttaaltaan ja pilko suikaleiksi.

3. Hienonna inkivääri, chili ja valkosipuli hienoksi hakkeeksi.

4. Laita kattilaan vesi, kalakastike, osterikastike, soija, inkivääri, valkosipuli ja chili. Kuumenna kiehuvaksi

5. Paloittele porkkana, kesäkurpitsa ja sipuli pieniksi kuutioiksi.

6. Lisää kattilaan porkkana, kesäkurpitsa, sipuli ja merilevä. Keitä 5 minuuttia.

7. Lisää kalafileet kuumaan liemeen ja keitä hiljalleen noin 5 minuuttia. Lisää keittoon paahdettu riisijauhe.

8. Pilko korianteri hienoksi leikkuulaudalla. Koristele keitto korianterisilpulla ja tuoreella chilillä.

9. Nauti suomalaisen ruisleivän ja raikkaan veden kera!

Kati Annikan kuulumiset

Tilaa uutiskirjeeni ja tiedät, missä mennään!